"Oscar Hård" er 43 fot (13 meter) og bygget etter samme prinsipp som "Draken Harald Hårfagre" med vekt på sjødykrighet og seilegenskaper. Skal sjøsettes våren 2019. Rigges med råseil. Bygges i eik.

"Oscar Hård", 2018

"Draken Harald Hårfagre" er vårt byggenr 100. 34 meter lang, seilareal 290 m2 og sjøsatt 2012.

På det meste arbeidet 14 båtbyggere med bakgrunn fra ulike tradisjonsbåtmiljø i Norge. Et utrolig lærerikt arbeidsmiljø.

"Draken Harald Hårfagre" - verdens største vikingskip. I dette fantastiske prosjektet var vi involvert helt fra planleggingsfasen til prøveseilasene. Oppdragsgiveren ville være trygg på at dett 34 meter lange skipet skulle bli sjødyktig. Derfor kontaktet han de mest erfarne tradisjonsbåtbyggerne i Norge, deriblant oss i Tromsø.

Skipet ble bygget i Haugesund med eik fra Europas fineste eikeskoger. Seilet på 290 m2 var laget i silke. Den har plass 100 roere fordelt på 50 årer i 25 rom. Det gjør det kvalifisert til å kunne betegnes som en 25 sesse, som var en vanlig størrelse i Leidangsflåten, vikingetidens marine.

Les mer om byggeprosessen og prøveseilasene i boka om "Draken Harald Hårfagre" av Arne-Terje Sæther.Kan bestilles her under netthandelfanen, eller ved å sende en mail til terje@kasavi.no

Vikingbåten "Urd" er byggenr 96. Bygget av Ola og Terje, sjøsatt 2009

Med "Urd" ble det gjennomført en rekke slepeforsøk og testseilaser. I en kulingseilas hadde vi noen fine surf på bølgene der farten var oppe i 15 knop.

"Urd" er en vikingbåt i firrorings størrelse (åtte meter). I forprosjektet til "Draken Harald Hårfagre" ble det bygget tre båter med ulike egenskaper. På "Urd", som ble bygget hos oss, skulle sjødyktigheten vektlegges.

Dette er en båt som har mange av de samme egenskapene som en vanlig firroring. Største forskjellen utenom utseende er kanskje sideroret.

En ypperlig størrelse både for turer på fjorden og lengre seilaser langs kysten. "Urd" er bygget i furu, som nok også den gang var det vanligste materialet i vår del av landet.

 

Vi kan bygge vikingbåter helt ned i tororings størrelse. Her har vi "Lillebror", rigget med råseil i silke.

"Lillebror" er bygget på restene etter "Draken Harald Hårfagre", eik i en helt ekstraordinær kvalitet. Det gjør denne båten til "one of a kind", men vi kan bygge en lignende båt i både furu og eik. "Lillebror" er en tororing, men vikingbåter kan leveres i alle ønskelige størrelser. Alt etter behov.

Råseil er en selvfølge for en båt fra denne tiden, men materialene kan variere. Det er muligheter til å skaffe både silke og ull, som nok var det vanligste materialet. Et rimeligere alternativ er lin, som vi vanligvis bruker i seilene på nordlandsbåtene.